Kadonneet lentokoneet – Näin tehdään kun kone katoaa

Kadonneet lentokoneet – toimintaperiaatteet

Oletko koskaan ihmetellyt miten lentokone voi kadota? Kadonneet lentokoneet ovat vielä tänä päivänä fakta. Teknologia on kehittynyt huimaa vauhtia, mutta silti kadotamme kokonaisia lentoja, kuten olemme nähneet useamman kerran viime vuosina. Viimeksi kartalta katosi Egyptair Flight MS804, jonka oli tarkoitus suorittaa lento Pariisista Kairoon.

Ensimmäinen merkki siitä että lento on kadonnut on useimmiten että se häviää tutkalta, tai epäonnistuu yhteydenotossa lennonjohtoon. Jos kyse on lentoreitistä jolla liikkuu paljon muita lentokoneita, tämä huomataan usein nopeasti. Varsinkin jos kone liikkuu meren yllä, sen on määräysteen mukaan otettava yhteys lennonjohtoon tasaisin väliajoin.

Heti jos lennonjohto huomaa lentokoneen kadonneen tutkalta, otetaan yhteys toiseen tutkaan, tai muihin lennonjohtotorneihin, jotta kone löydettäisiin. Jos tässä epäonnistutaan, otetaan heti yhteys koneen määränpäähän, ja ilmoitetaan tälle lentokentälle, sekä muihin lennonjohtoihin vallitsevasta tilanteesta. Viranomaisten on seurattava kansainvälisen ilmailuliiton säännöksiä kuten koneen katoaminen huomataan. Kaikki jotka pystyvät auttamaan, ovat velvoitettuja auttamaan, ja usein myös eri maiden armeijat saavat tiedon katoamisesta. Armeijalla on käytettävissään sotilaskoneita, sekä sotilaslaivoja joilla etsiminen usein suoritetaan.

Miten tehdään jos katoaminen on tapahtunut

Usein lentoliikennettä ei useimmiten pysäytetä vaikka kone olisi kadonnut. Poikkeuksia kuitenkin löytyy kuten Malaysia Airlines lento MH17 joka ammuttiin alas Ukrainassa vuonna 2014. Tällöin tiedettiin että alue ei ole turvallinen joten lentoliikenne Ukrainan alueella pysäytettiin kokonaan. Lentokoneista löytyy kaksi mustaa laatikkoa, jotka itse asiassa ovat väriltään oransseja. Toinen nauhoittaa ohjaamon keskustelut ja toinen lentodataa kuten nopeuden, korkeuden, ja muutoksia lennon järjestelmissä ja antureissa. Lopulta on kuitenkin myönnettävä että lentojen seuraaminen ei aina ole mahdollista ja siksi niitä katoaa tasaisin väliajoin. On kuitenkin käyty keskusteluja uusista teknisistä varusteista jotka pystyvät paremmin lähettämään lentojen sijainteja paikannusjärjestelmiin. Nämä uudet tekniset anturit tulevat olemaan pakollisia tulevaisuuden lentokoneissa. Ehkä Malesian ja Egyptin kaltaiset kadonneet lentokoneet eivät tule tällöin toistumaan.

Amerikkalainen Bloomberg-uutissportaali on luonut kartan jossa näkee kaikki lentokoneet jotka ovat kadonneet vuoden 1948 jälkeen. Kartalla näkyvät kadonneiden lentokoneiden viimeiset tiedossa olleet sijainnit. Tutustu karttaan, äläkä pelästy, kartta on melko täynnä kadonneita lentokoneita.

Jätä kommentti