Lentobongaus: Aloittelijan opas matkustajalentokoneisiin

Lentobongaus tai ”Plane-spotting”

Oletko valmis tarttumaan kiikareihin, ja kertomaan mikä konetyyppi porhaltaa läpi aamutaivaan? Lentobongaus ei ole helppoa, ja ehkä olet valmis tähän harrastukseen, mutta eri asia on jos osaisit kertoa mikä lentokone on kyseessä, koska se on valmistettu, kuka valmistaja on, ja mikä sen maksiminopeus mahtaa olla. Päätimme kerätä tänne vinkkejä jotka ovat tuttuja kokeneemmille lentobongareille. Miten tunnista mikä lentokone on kyseessä? Lentobongaus, tai ns. ”plane-spotting”, on monelle ilmailuharrastajalle tuttu asia. Ja mikäs sen parempi harrastus? Se on hauskaa, se on ilmaista, ja ala kehittyy koko ajan joten uusia lentokoneita esitellään alati. Mutta mikä tekee sinusta hyvän lentobongaajan? Annamme sinulle alla muutaman tärkeän vinkin joten jatka lukemista!

Lentobongauksessa tärkeintä on: yksityiskohdat

Kuten monessa muussakin asiassa tärkeintä on jälleen kerran yksityiskohdat. Jotta pystyt tunnistamaan lentokoneen tyypin kaukaa tarvitset hyvän näkyvyyden lisäksi taitoa joka kertyy vuosien harjoittelun jälkeen. Ensimmäisenä kannattaa tietenkin pistää merkille lentokoneen yleinen muoto. Mutta monet koneet näyttävän samanlaisilta ja silloin täytyy nähdä pienet erot yksityiskohdissa, jotta näet mikä lentokone on kyseessä. Erityisesti kahden ison lentokonevalmistajan: Airbus ja Boeing yhtiöiden lentokoneet näyttävät varsin samanlaisilta. Joten kannattaa keskittyä asioihin kuten: miten monta moottoria koneella on? Minkä muotoinen keula on? Miltä keula näyttää? Montako ovea näet? Onko laskeutumistelineissä jokin tietty piirre joka on ominainen juuri tälle mallille? Esimekkinä voidaan ottaa Boeingin koneet jossa ohjaamon ikkunat ovat usein ylöspäin vinossa, kuin V-kirjain. Airbusin ikkunat ovat erilaiset ja selvästi kulmikkaammat. On kuitenkin syytä muistaa myös poikkeukset: uudessa Airbus A350 XWB -koneessa on selvästi pehmeämmät muodot ikkunoissa.

Lentokoneet ja lentokentät ruudukossa

Lue lisää aiheesta

CNN julkisti artikkelin aiemmin tänä vuonna jonka avulla aloittelija pääsee lentokoneiden saloihin jyvälle. Kannattaa tutustua kyseiseen juttuun osoitteessa, täällä: lentobongaus. Tässä otetaan hienosti esiin monta asiaa jotka ovat tyypillisiä eri konemalleille. Artikkelissa on myös kuvia eri lentokoneista, ja voit leikkimielisesti harjoitella kuvien avulla. Tunnistatko mikä kone on kyseessä, tai näetkö eroja siipien tai nokan välillä kun katsot kahta eri konetta?

Jätä kommentti