Southwest Airlinesin lento 1380: rikkoutuneen moottorin sirpale rikkoi ikkunan

Järkyttävä onnettomuus johti yhden ihmisen kuolemaan: ”Tällainen turma on äärimmäisen harvinainen”

Tiistaina USA:ssa sattui järkyttävä lento-onnettomuus, kun Southwest Airlinesin lentokoneen moottori hajosi ja sen osa rikkoi koneen ikkunan. Lento oli matkalla New Yorkista Dallasiin. Noin puoli tuntia lähdön jälkeen paniikki iski matkustamossa. Lentokoneen moottori räjähti ja moottorista irronnut osa rikkoi yhden matkustamon ikkunoista. Kone teki lopulta hätälaskun Philadelphiaan, mutta rikkoutuneen ikkunan vieressä istunutta naista ei ehditty enää pelastamaan. Moottorin sirpale oli uutistoimisto AP:n mukaan osunut matkustajaan tultuaan ikkunasta läpi, jonka jälkeen hän oli imeytynyt ulos ikkunasta ja roikkunut useita minuutteja ikkunan ulkopuolella. Kaksi miesmatkustajaa oli lopulta onnistuneet kiskomaan matkustajan takaisin koneeseen, mutta elvytyksessä ei enää oltu onnistuttu.

Miten tällainen turma on mahdollinen?

Moottorin rikkoutuessa Southwestin Boeing 737 kone oli yli 9 kilometrin korkeudessa. Flightawaren tietojen mukaan kone laskeutui konerikon jälkeen yli 900 metriä minuutissa, kunnes lentäjät hidastivat laskua noin 3 000 metrin korkeudessa. Kun moottorin sirpale osui ikkunaan se aiheutti suuren ilmanpaine-eron. Lentokoneen sisällä oleva ilmanpaine on paljon suurempi kuin ulkopuolella, mikä johtaa siihen että kun runkoon tulee reikä, ilma pyrkii lentokoneesta ulos. Tämän takia ikkunan vieressä istuva matkustaja imeytyi ulos.

Yhdysvaltain ilmailuviranomaisen FAA:n mukaan tällainen turma on äärimmäisen harvinainen vaikka kyseessä on itse asiassa tällä hetkellä maailman yleisin lentokoneen moottori Lentoyhtiön mukaan tapaus on yrityksen ensimmäinen kuolonuhrin vaatinut onnettomuus. Viranomaiset selvittävät vielä turman yksityiskohtia, kuten miksi moottorin kuori rikkoutui. Lopullinen syy tähän selviää vasta onnettumuustutikannassa.

Jätä kommentti