Katso: Putinin lentokone vs Trumpin lentokone ”Airforce One”

Miten presidenttien lentokoneet eroavat toisistaan?

Presidentit saapuvat tänään vierailulle Suomeen ja monia kiinnostaa varmaan miten herrat lentävät. Molemmilla presidenteillä on omat lentokoneensa, mutta miten ne eroavat tavallisista lentokoneista ja mitä ne pitävät sisällään? Lue lisää alta miten Putinin lentokone ja Trumpin lentokone on varustettu!

Putinin lentokone

Putinin Il-96 suihkukone

Yleiset tiedot

Iljušin Il-96 on neljällä suihkumoottorilla varustettu laajarunkoinen pitkän kantaman venäläinen matkustajalentokone. Kyseessä on modifioitu Il-96 kone, jossa kaksi viimeistä kirjainta merkitsevät ”komentopistettä”. Venäjä on asentanut koneeseen kehittyneen viestintäjärjestelmän, jonka avulla ilma-alus voi toimia komentokeskuksena, joka pystyy ohjaamaan armeijan nopeita joukkoja odottamattomissa konflikteissa. Presidentin lentokone on osa Rossiya Airlines -lentoyhtiötä. Koneen pituus on lähes 65 metriä ja siipien korkeus on yli 65 metriä. IL-96-300PU:n ja IL-96:n (matkustajamallin) väliset erot ovat vähäisiä. Kuten alkuperäisen IL-96:n, presidentin ilma-aluksen suurin lentoonlähtömassa on noin 270 tonnia ja huippunopeus ylittää 900 kilometriä tunnissa.

Lisäominaisuudet

Lentokoneen sisätilat ovat koristeltu ylellisesti ja huonekalut sekä sisustus ovat suunniteltu uusklassisessa tyylissä. Nykyinen sisustus on suunniteltu arvostetun venäläisen taiteilijan Ivan Glazunovin luonnosten mukaan. Sisustus on kokonaan räätälöity, jotta presidentti voi työskennellä ja levätä mukavasti. Presidentin lentokoneessa on tilava toimisto, makuuhuone ja täysin varusteltu kuntosali. Turvallisuuteen on panostettu paljon. Venäjän ilmavoimat saattavat konetta sekä Venäjän ilmatilassa että sen ulkopuolella. Putinin lentokone on myös suojattu maa- sekä ilmahyökkäyksiltä. Varustuksesta ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa. Lisäksi on mainittava että näitä koneita on kaikenkaikkiaan neljä kappaletta. Turvallisuuden takia tarkkaa tietoa siitä minkä koneen kyytiin Putin nousee pidätellään niin kauan kuin mahdollista. Lentokoneen arvioitu perushinta on noin 50-60 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi huomioon on otettava kaikki lisävarusteet.

Trumpin lentokone

Trumpin Air Force one kuvassa

Yleiset tiedot

Air Force One, tai ”Ilmavoimat ykkönen” on kutsumanimi sekä radiokutsukoodi Yhdysvaltain ilmavoimien lentokoneelle, joka kuljettaa Yhdysvaltain presidenttiä. Näitä koneita on kaksi kappaletta, jotka ovat identtisiä varustukseltaan. Kyseessä on Boeingin 747-200B malli, tai ”VC-25A” joka on armeijan antama koodinimi. On myös tilanteita jolloin kyseinen kone on ollut liian iso laskeutumaan tietylle lentokentälle, ja näissä tilanteissa on käytetty pienempää Boeing C-32 mallia. Boeing 747 oli maailman suurin käytössä oleva matkustajalentokone lähes 40 vuoden ajan (sen paikan vei vasta vuonna 2007 Airbus A380). Kyseessä on nelimoottorinen, laajarunkoinen ja osittain kaksikerroksinen erittäin pitkän toimintamatkan matkustajalentokone. Sen mitat ovat vaikuttavia: pituus on yli 70 metriä, siipipyörä on 65 metriä ja rungon leveys 6,5 metriä. Kuten Venäjän IL-96-300PU, kyseessä on malli joka on suunniteltu nimenomaan Yhdysvaltain presidentille. Lento-ominaisuudet eivät juurikaan poikkea standardijumbosta, paitsi että kone on varustettu ilmatankkausvälinein, mikä takaa periaatteessa rajattoman toimintasäteen.

Lisäominaisuudet

Kone on varustettu omasuojalaittein (silpun/soihtujenheittimet) ilmatorjuntaohjuksia vastaan. Niin ikään se on varustettu täydelliseksi lentäväksi sodanjohtokeskukseksi. Air Force Oneilla on useita turvallisia viestintäkanavia, kuten suojatut satelliitti-yhteydet. Ilma-aluksen turvajärjestelmät ovat valmiita suojaamaan tavallisilten hyökkäyksien lisäksi myös poikkeuksellisilta tapahtumilta, kuten kohdistetuilta sähkömagneettisilta impulsseilta. Tämän lisäksi lentokone on varustettu myös terveyskeskuksella, jossa on täysin toimintakuntoinen leikkaussali. Boeing VC-25A: n ensimmäinen sisustuksen suunnitteli presidentti Ronald Reaganin vaimo Nancy Reagan, ja inspiraationa oli ”American Southwest” -tyyli, mutta tämä on sittemmin päivitetty.

Yhdysvaltain presidentilla on suuret yksityistilat lentokoneella. Pinta-alaltaan yli 370 neliömetrin tilassa presidentin tiloihin kuuluu makuuhuone, kylpyhuone, kuntosali ja toimistot. Presidentti ei tietenkään voi yksin matkustaa, joten mukana matkustaa aina suuri seurue. Air Force One -koneella on henkilökohtainen tila jokaiselle pysyvälle jäsenelle. Korkeammilla henkilöillä on käytettävissään omat toimistot, kun taas toisilla on ainoastaan yhteiset työ- ja lepotilat. Kaiken kaikkiaan presidentin lentokoneeseen pystyy majoittamaan mukavasti 70 matkustajaa ja 26 miehistön jäsentä. Lentokoneen arvioitu perushinta on noin 100 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi huomioon on otettava kaikki lisävarusteet.

Jätä kommentti