Lentokone Wiki – Lue miksi lentokoneissa on aina pyöreät ikkunat!

Tämän kertainen Lentokone Wiki vastaa hauskaan kysymykseen – Oletko koskaan ihmetellyt miksi lentokoneissa on aina pyöreät ikkunat? Syy, siihen miksi lentokoneiden ikkunat eivät koskaan ole neliskulmaisia on varsin yksinkertainen.

Lentokone ja pyöreät ikkunat – yksi ilmailualan tärkeimpiä keksintöjä

Ilmailuun liittyy mitä uskomattomampia keksintöjä ja ratkaisuja, mutta yksi tärkeimmistä on ehkä yllättäenkin pyöreän muotoiset ikkunat. Neliskulmaiset ikkunat olivat osa ensimmäisiä matkustajalentokoneita, koska muoto oli tietenkin tuttu rakennuksista ja monien kodeista. Mutta kun lentokoneiden vauhdit kehittyivät huimaa vauhtia neliskulmaiset ikkunat eivät enää kestäneet. Kaksi lentokonetta jopa tuhoutui neliskulmaisten ikkunoiden takia.

Kulma on ikkunan heikko kohta, joten nelikulmaisessa ikkunassa on peräti neljä heikkoa kohtaa. Kun matkustajalentokoneiden kehittyivät ne lensi korkeammalla kuin ennen ja nopeammin kuin ennen. Tämä tarkoitti sitä että neliskulmaisten ikkunoiden kulmat, eri heikot kohdat, eivät enää kestäneet kun matkustamon ilmapaine nousi ja särkyivät. Pyöreät ikkunat eivät ole läheskään yhtä alttiita voimakkaan painevaihtelun aiheuttamille murtumille, joten tästä syystä kaikissa lentokoneissa käytetään tänä päivänä tämän mallisia ikkunoita.

Jätä kommentti