STM kertoi, että EU:n yhteinen koronapassi tulee Suomessa käyttöön jo kesäkuussa mutta virallisesti se otetaan käyttöön EU:ssa heinäkuun aikana.
Koska koronapassi otetaan käyttöön?
Koronapandemia on rajoittanut matkustamista, mutta kiellettyä ulkomaillekaan meno ei ole ollut. Euroopan matkailu yhdenmukaistuu kuitenkin, kun EU:n yhteinen digitaalinen koronatodistus tulee käyttöön, mutta koska tämä tarkalleen tapahtuu?
Kansallinen koronarokotustodistus otettiin käyttöön jo tämän vuoden toukokuussa. Koko EU:n yhteinen koronatodistus otetaan käyttöön heinäkuussa 2021. STM kertoi, että EU:n yhteinen koronapassi tulee Suomessa käyttöön jo kesäkuussa mutta virallisesti se otetaan käyttöön EU:ssa heinäkuun aikana. Jos sinulla on kansallinen rokotustodistus joka on aiemmin puhelimeen tallennettu tai paperille tulostettu on syytä vaihtaa tämä EU:n koronarokotustodistukseen. EU:ssa koronapassi tulee voimaan heinäkuun alussa ja kaikilla jäsenmailla on muutama viikko aikaa ottaa se käyttöön.
Mikä on koronapassi?
Suomessa koronapassi tulee osaksi Omakanta-palvelua. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan Suomen rokotetodistus vaihtuu EU:n todistukseksi automaattisesti Omakannassa. Mutta mitä tietoja koronapassi tulee sisältämään? EU:n koronatodistus tulee sisältämään kolme eri todistusta. Ensinnäkin se sisältää todistuksen koronarokotuksesta, toiseksi todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta ja tämän lisäksi todistuksen sairastetusta koronasta.
Mikä passi käytännössä toimii?
Kun EU:n koronatodistus tulee voimaan, se korvaa kansallisen koronarokotustodistuksen. Kun rokotus- tai testitulostiedot on tallennettu Kanta -palveluihin, henkilö voi kirjautua Omakantaan ja saada todistukset tätä kautta. Yleensä todistus on saatavilla viiden vuorokauden kuluessa rokotuksen antamisesta.
Kyseessä on sähköinen rokotus- tai testitulostieto, jonka voi tallentaa omalle puhelimelle tai tulostaa paperille. EU:n koronapassi varmennetaan QR-koodilla. Henkilöt, jotka eivät käytä Omakanta-palvelua voivat hankkia koronarokotetodistuksen terveydenhuollosta, mikäli esimerkiksi matkustamisen takia todistusta tarvitaan.
Näin saat koronatodistuksen Omakannasta.
- Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
- Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
- Hae todistusta painamalla linkkiä ”Tarkista, onko sinulla koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.
Missä koronapassi tulee toimimaan?
Kun EU:n koronatodistus otetaan heinäkuussa virallisesti käyttöön niin se toimii todistuksena rajanylitystilanteissa. On kuitenkin syytä huomioida että kun EU:n asetus tulee virallisesti voimaan 1.7. niin jäsenmailla on kuusi viikkoa aikaa tehdä tarvittavat toimenpiteet. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikilla EU-mailla ei välttämättä ole täysin samaan aikaan valmiuksia antaa ja lukea todistuksia. Kukin EU-maa päättää itse siitä, edellyttääkö se EU-koronatodistusta maahan saapuvilta henkilöiltä. Toiveena on kuitenkin että koronapassi tulee helpottamaan vapaata liikkumista EU:n sisällä eli heinäkuun jälkeen jos kaikki menee suunnitellusti niin kaikista maista löytyy selkeät pelisäännöt ja prosessit koronatodistuksen tarkistukseen.
Matkustamista ei vieläkään suositella
THL:n mukaan turhaa matkustamista on vieläkin syytä välttää, koska koronatilanne on huono useissa EU-maissa. Lisäksi kannattaa aina ennen matkalle lähtöä tarkistaa kyseisen kohdemaan koronatilanne ja ennen paluumatkaa Suomen koronatilanne sekä koronaan liittyvä ohjeistus.
Tarvitseko lisää tietoa rokotetodistuksesta tai matkustuskäytännöistä?
THL:n sivuilta löytyy hyvä ajantasalla oleva tietopaketti josta saat vastaukset kaikkiin kiperiinkin kysymyksiin. Tietopaketti löytyy täältä.